Online User
Jelenleg látogató nézi a lapot!
 
Menű
 
Képek

Katt a képre...

Hasznos Linkek

Hasznos linkek, web oldalak, keresõk, stb.
... és folyamatosan bõvûl !

 
Chat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-07-03
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 



 
 

Enveco Free Stat

LINKTAR.HU LINKTAR TEST LOGO

 

 

 
Top1000 Statisztika
 
www.digitalizator.hu

http://www.digitalizator.hu

 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
1'st Zip

 
User Online
 
GoTop
 
Jogi közlemény

A weboldalakon közzétett írásos, és képi dokumentumok az érintettek engedélyével jelentek meg. A weboldalak bármely részének engedély nélküli másolása, és a világhálón való bármilyen módon, vagy formában való ettől eltérő közzététele:

 

ÉRINTETTEK ELÕZETES JÓVÁHAGYÁSA NÉLKÜL NEM ENGEDÉLYEZETT!

 
T R Y . H U
TRY.HU
 
Lusta asszonyoknak

Lusta asszonyok (és lányok) rétese


A házi sütemények non plus ultrája, melynek csak annyi köze van a rétesekhez, hogy réteslisztbõl készül. Kis túlzással mindent tartalmaz, amit általában a handmade sütik külön-külön: túrót, meggyet, mazsolát.

Hogy könnyed ujjgyakorlattá fejleszthessük a sütemény készítését, érdemes beruházni egy mérõpohárra. Ez a konyhai eszköz mûanyagból vagy hõálló üvegbõl készül, ûrtartalma változó – azt hiszem, a legnagyobb literes, a legkisebb két és fél decis, de miért is apróznánk el a dolgot? A poháron három feliratnak feltétlenül szerepelnie kell: liszt (flour, ill. mehl), cukor (sugar, ill. zucker), a folyadékszint-jelzõnek (100 ml, 200ml stb.). Saját poharam még pintet is mér.

A lusta asszonyok nem szeretnek edényeket, poharakat, mérlegtálcát mosogatni, igaz sütni sem...

Tehát a recept: 30 dkg réteslisztet, 20 dkg kristálycukrot és 1 csomag sütõport jól összekeverünk. Felét beletesszük egy alaposan kivajazott tepsibe, utána rámorzsolunk fél kg túrót (legjobb a zsíros házi tehéntúró), mazsolát, legalább egy befõttesüvegnyi magozott meggyet, és egy citrom reszelt héját rászórjuk. Ezután rászórjuk a liszt másik felét is egyenletesen. Háromnegyed liter tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál kristálycukrot erõsen összekeverünk, és ráöntjük elosztva a tetejére. 45 percig lassú tûzön sütjük.

 

 

Hamis somlói galuska

 

Annyi biztos, hogy nagyon ízletes, de nem sokban hasonlít eredetijére, a dióval, kakaóval és vaníliakrémmel összedolgozott piskótatésztára, melybõl gömbölyû galuskákat-golyócskákat szaggatott hajdan egy cukrászmester…

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evõkanál kristálycukor, 6 púpozott evõkanál liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütõpor, 2 tasak csokoládépuding (aki a kevésbé szilárd állagú süteményt szereti, az válasszon fõzés nélkül elkészíthetõ pudingport), a puding elkészítéséhez tasakonként 3 evõkanál kristálycukor, valamint 1 l tej, a piskóta „áztatásához” további 2 dl tej, 1 dl sütõrum vagy 2 evõkanál rumaroma, 1 marék mazsola, 10-15 dkg darált dió

Elkészítése: A szokásos módon piskótát készítünk a 6 tojásból, 6 ek. lisztbõl és a 6 ek. kristálycukorból. (Kezdõ cukrászoknak: A 6 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sütõporos lisztet is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a massza. A tojásfehérjéket gépi habverõvel keményre verjük fel, és a felvert tojáshab 1/3-ával lazítjuk a tojássárga-cukor-liszt keveréket. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal – azért, hogy a hab ne törjön, és a tészta levegõsebb maradjon – dolgozzuk bele a tésztába. Közepes nagyságú, zsírozott-lisztezett vagy sütõpapírral bélelt tepsiben, sütõformában sütjük aranysárgára a piskótatésztát.)
A piskótát egyforma darabokra szeleteljük, majd 1 napig szikkadni hagyjuk. Másnap 2 dl cukros, rumos langyos tejjel meglocsoljuk. A mazsolát is rumba áztatjuk (ezt is megtehetjük elõzõ nap). A két tasak csokoládépudingot elkészítjük. Egy 7-8 cm magas falú tál alján egy sor piskótát rakunk le, rászórjuk a mazsola felét, majd az egyik adag pudingot ráöntjük, megszórjuk a dió felével. Ismét egy piskótaréteg jön, majd mazsola, puding, dió.
Ha még gazdagabbá akarjuk tenni somlóinkat, 1 tábla Katica tortabevonóból csokoládéöntetet készítünk, ezt azonban csak közvetlen tálalás elõtt érdemes rácsorgatni az adagokra. Az elkészített süteményt hûtõszekrényben tartjuk tálalásig, de az a legjobb, ha legalább 4 órán keresztül megpróbálunk ellenállni a mûremeknek.
Díszítésként tejszínhabot használunk, esetleg apró csokiforgácsokat.
Kb. 6 adag lesz belõle. Fáradozásunk nem hiábavaló: az elkészült sütemény nagyon szép, rendkívül finom, és nem utolsósorban egy picit olcsóbb, mintha készen vásárolnánk…

 

Almás sütemény

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor (ha nincs, a kristálycukor is jó), 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 1 kispoharas tejföl, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 4-5 evõkanál kenhetõ lekvár. Töltelék: 1 ½-2 kg rétesalma (persze bármilyen megteszi), cukor, fahéj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével összegyúrjuk. Ha az összeállítás után ragadna, kevés lisztet gyúrunk még bele. (Ez általában akkor szokott elõfordulni, ha a felhasznált tojások nagyobbak.) Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, és a nagylyukú reszelõn lereszeljük. Célszerû a töltelékkel kezdeni a süteménysütést, mert a tészta begyúrásáig az almának van ideje levet ereszteni. Az almát ezután kinyomkodjuk, ízlés szerint cukrozzuk, fahéjazzuk.

A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét a zsírozott-lisztezett, vagy sütõpapírral kibélelt, közepes méretû tepsibe nyújtjuk és meglekvározzuk. Erre simítjuk az almatölteléket, majd erre helyezzük a tészta másik részébõl nyújtott lapot. Az összeállított süteményt hústûvel vagy villával megszurkáljuk, elõmelegített sütõben elõbb nagyobb, majd mérsékelt lángon kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihûlt! Lezárt tetejû dobozban napokig eltartható.


 

Túrós-sajtos pogácsa

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg élesztõ, 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 3 tojássárgája, 1 evõkanál só, 10 dkg reszelt sajt (valamilyen félkemény vagy kemény sajt)

Elkészítése:

Langyos, cukros tejben – az 1 dl tejhez egy mokkáskanál cukrot keverjünk – felfuttatjuk az élesztõt. Legjobb, ha egy kb. 2,5 dl-es bögrét használunk erre a célra. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a juhtúrót, a tehéntúrót és az élesztõs tejet, 2 tojás sárgáját, a sót és a tejfölt, és az alapanyagokat jól összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Mivel ez a tészta vajas hajtogatott tészta, amely élesztõvel készül, fontos, hogy az elsõ kelesztés után háromszor, de az a legjobb, ha négyszer hajtogatjuk a tésztát, természetesen 25-30 perc pihentetéssel a hajtogatások között. Az említett mûvelet miatt kissé hosszadalmas a pogácsa elkészítése, de csak így érhetjük el, hogy tésztánk könnyû és réteges legyen.
A hajtogatás menete a következõ: a téglalap alakúra nyújtott tésztát elõször szimplán hajtogatjuk, azaz a téglalapot a hosszabb oldalánál gondolatban három részre osztjuk, majd jobbról is, balról is behajtjuk a tészta 1/3-át. Így – ha a tészta vastagságát megnézzük – három réteget látunk egymáson. A tésztát a gyúrólapon, ruhával letakarva fél óráig kelesztjük. A pihentetés után a szimplán hajtott tésztát ismét téglalap alakúra nyújtjuk (nem hajtjuk szét!), majd megismételjük a szimpla hajtogatást. A másodszori hajtogatás után is fél órát várunk.
Ezután ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ával –következik a dupla hajtogatás. A téglalapot a hosszabb oldalánál gondolatban most négy részre osztjuk, és jobbról is, balról is behajtjuk a tészta 1/4-ét úgy, hogy a tészta szélei éppen középen érjenek össze. Ezután – mintha könyvet csuknánk össze – összehajtjuk a két tésztafelet. Ha most megnézzük a tészta vastagságát, négy réteget látunk egymáson. Most is fél órát pihentetjük a tésztát, majd a kinyújtást ismét dupla hajtogatás követi. Fél óra pihentetés után a kb. 3 cm-es vastagságúra kinyújtott tésztát megkenjük a maradék egy tojás sárgájával, és megszórjuk a reszelt sajt maradékával. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 200 fokra elõmelegített sütõben sütjük kb. 20 percig. (A pogácsákat 1-2 percig magasabb lángon sütjük, hogy felemelkedjen a tészta, majd mérsékeljük a hõmérsékletet.)

 

Vargabéles

Hozzávalók: 30-35 dkg vékony metélttészta (más néven cérnametélt, amit általában a húslevesekhez tálalunk), 4 tojás, 15 dkg porcukor, 5 dkg vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 40 dkg túró, 3-4 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 csomag (8 db) réteslap

A metélttésztát enyhén sós vízben félpuhára fõzzük. Közben egy keverõtálban habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a vaníliás cukor felével, a fele margarinnal, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, és az elõzõleg langyos vízbe áztatott mazsolát.
A leszûrt, lecsepegtetett tésztát összekeverjük a túrós masszával, végül hozzávegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön nagyon össze!
Kivajazunk egy mély, téglalap alakú tûzálló tálat vagy tepsit (a tepsi kb. 20x30 cm-es legyen), kibéleljük 4 db egymásra fektetett réteslappal – a réteslapok mindegyikét locsoljuk meg olvasztott margarinnal, hogy ne ragadjanak össze. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával (ezt elhagyhatjuk), és belesimítjuk a túrós-tésztás masszát, beborítjuk a maradék 4 margarinnal egyenként lecsurgatott réteslappal, és a tetejét is megkenjük kevés olvasztott margarinnal.
Elõmelegített sütõben, közepes lángon, szép barnára sütjük (kb. 25-30 perc). Végül a tetejét megszórjuk a maradék vaníliás cukorral. Kockára vágva forrón és hidegen egyaránt tálalhatjuk. Hûvös helyen tartva több napig fogyasztható.

 

Kefires sütemény

Ehhez a sütihez nem kell elõvenned a konyhamérleget, egy pohár segítségével kimérheted a hozzávalókat.

Hozzávalók: 1 pohár kefir vagy natúr joghurt, 2 pohár kristálycukor, 3 pohár finomliszt, 1 pohár étolaj, 2 csomag sütõpor, 4 tojás

A tészta nagy elõnye, hogy nem kell hozzá méricskélni, csak megragadni egy egyszerû két és fél vagy három decis bögrét, és az összes hozzávalót ezzel a bögrével adagolni a tésztához.
A felsorolt hozzávalókat (a négy tojásnak csak a sárgáját) robotgéppel simára dolgozzuk, végül a 4 tojás fehérjét felverjük és azt is a tésztához keverjük, természetesen úgy, hogy minél kevésbé törjön össze a hab. Az így összeállított tészta sûrû, nehezen önthetõ. Egy közepes méretû tepsit kivajazunk és lisztezünk, ha ez nagyon fáradságos mûveletnek tûnik, elég, ha a tepsibe sütõpapírt helyezünk. Kb. fél órán át sütjük a legalacsonyabb fokozaton. Ha kisült (ilyenkor aranybarna a teteje), megvárjuk, míg a tészta kihûl. A már hideg süteményt vízszintes irányban megfelezzük, ehhez egy jó nagy konyhakés, illetve kenyérvágó kés szükséges.
A töltelék sokféle lehet. Itt egy variáció: epres pudingot fõzünk, de kevesebb, mint fél liter tejjel, így sûrûbb lesz a krém. Miután kihûlt a puding, 10 dkg darált diót (mogyorót illetve gesztenyemasszát) keverünk bele, majd 20 dkg margarint és 3 evõkanál kristálycukrot. Ezt a tölteléket egyengetjük el a tészta egyik felén, majd a másikat értelemszerûen a tetejére borítjuk. Akinek nem világos az utasítás, tekintse meg a fényképet!) Készíthetjük nutellával, lekvárral, túróval töltve is! (A képen nutellás formája látható!) Mûanyag vagy fémdobozban, lefedve egy hétig is fogyasztható.


 

 

Túrós linzer

Az „egyszerû vendégváró” kategóriába sorolható süti, mely túróval kevert linzertésztából készül. Nem ördöngösség összeütni, kezdõ cukrászok is bátran nekifuthatnak. Meleg teához fogyasztva kiváló.

Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, ½ csomag sütõpor

Elkészítése: a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk úgy, hogy a tészta szinte sima legyen. Legjobb, ha házi túrót használunk, ennek nagyobb a zsírtartalma, ezért könnyen beledolgozható a linzertésztába és az íze is kellemesebb, mint a „morzsás”, sovány túróé. A tésztát összedolgozás után fél órára a hûtõben pihentetjük, hogy nyújthatóvá váljék. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagságúra nyújtjuk. Aki a kicsit pufókabb linzereket szereti, 1 cm vastagságúra nyújtsa a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggassunk belõle. (Advent közeledtével elõvehetjük a fiók mélyére süllyesztett csillag és karácsonyfa alakú formákat!)

Mivel a tészta vajas, elég, ha hideg sütõlemezre helyezzük a linzereket, az igényesebbek sütõpapírral is kibélelhetik a tepsit, így a linzer alja szép, világosbarna lesz. Alacsony fokozaton kb.10 percig süssük, szárítsuk a tésztát, kivételekor még puha, akkor éri el igazi állagát, ha hûlni hagyjuk. Ínyencek és ráérõsek olvasztott csokoládét is csorgathatnak rá. Fémdobozokban tárolva másfél hétig is eláll, ha addig fel nem faljuk!

 

Csörögefánk

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 6 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor, csipet só, egy kevés tejföl (kb. két evõkanál), 1 evõkanál rum (vagy 1 3/4 doboz rumaroma), 1 csomag vaníliás cukor, olaj a sütéshez

Elkészítése: Egy tálban a hozzávalókból rugalmas, rétestészta keménységû (tehát inkább lágy) tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, két cipóra osztjuk, és letakarva legalább fél óráig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán késpenge (kb. 3 mm) vastagságúra nyújtjuk ki, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra v. rombuszokra vágjuk a tésztát.

A rombuszokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbújtatjuk, kissé megcsavarjuk, így lesz szép formája.(Persze a fánk e mûvelet nélkül is elfogy…) Forró, bõ olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.(Nagyon rövid ideig kell sütni.) Szûrõkanállal kiszedjük, tálra tesszük, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.


 

 

Havas háztetõ , Süti a hideg napokra

Csak erõs gyomrúaknak! Diós-lekváros tölteléke némi rummal van ízesítve, így könnyebben viseljük az õszi hideget is.

Hozzávalók:

Piskótához: 6 tojás, 6 evõkanál kristálycukor, 6 evõkanál liszt (púpozottabban mérjük, mint a cukrot), késhegynyi szódabikarbóna vagy sütõpor

Egyik töltelékhez (töltelék 1.): 15 dkg darált dióbél, 20 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 3-4 evõkanál sárgabarack lekvár, 10 dkg margarin, 2 evõkanál kakaó (nem cukrozott!), tetszés szerint rum vagy 1 doboz rumaroma

Másik töltelékhez (töltelék 2.): 4 dl tej, 3-4 evõkanál liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor

Sütemény tetejére: kókuszreszelék, 2 evõkanál tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: 6 tojásból piskótát készítünk. Bár mindenki tudja, hogyan kell, én azért leírom: a 6 tojás sárgáját habosra kikeverjük a kristálycukorral. A tojásfehérjét felverjük, nagy mozdulatokkal hozzákeverjük a sárgájához a fehérjét – lehetõleg ne törjük a habot – és a szódabikarbónával elkevert lisztet evõkanalanként ismét nagy mozdulatokkal keverjük az eddigiekhez. Majd mikor ügyesen péppé törtük a piskótatésztát (sic!), beletesszük egy zsírozott, lisztezett 25x30 cm-es tepsibe, és elõbb közepes, majd alacsony lángon rövid idõ alatt kisütjük a tésztát. Vigyázat! Ne gyönyörködjünk a szép, sülõ tésztánkban, mert menthetetlenül összeesik, ha kinyitjuk a sütõ ajtaját! Tehát, ha piskótánk készen van, és kihûtöttük úgy-ahogy, simítsuk el az elsõ tölteléket (dió-keksz stb.) a tésztán. Nem könnyû mûvelet, de kivitelezhetõ. A második töltelékhez melegítsük a tejet, közben tegyük bele a lisztet, és fõzzük nagyon sûrû, csomómentes krémmé. Ha kihûlt (nagyon fontos, hogy langyos se legyen!), keverjük hozzá az elõzõleg margarinnal elkevert porcukrot. Ezt simítsuk az elsõ töltelék tetejére, majd vastagon szórjunk rá kókuszreszeléket. (Ezért havas a háztetõ…) Azt ajánlom, hogy a kókuszreszeléket, mielõtt a tésztára szórjuk, hintsük meg vaníliás cukorral és locsoljuk meg 1-2 evõkanál tejjel, így nem lesz „fûrészpor” ízû. Hajrá!

Angol szelet

Hozzávalók:    4 evõkanál tej , 1 dkg (1/2 cs.) szalalkáli, 6 tojás , 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt ,kakaó , 1 cs. vérnarancs aroma , zsír

krém:
20 dkg vaj , 20 dkg porcukor , 3 dl tej, 3 evõkanál liszt ,
máz:
   10 dkg étcsokoládé 5 dkg vaj

Elkészítés: A tálat üresen lemérjük mielõtt a hozzávalókat kimérnénk. 4 evõkanál tejben 1 dkg szalalkálit feloldunk. A 6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverjük. Ezután a 30 dkg lisztet és a 6 tojásfehérje kemény habját hozzáadjuk a cukorral kikevert tojáshoz. 3 lapot sütünk belõle szétméréssel: 1 sárga, 1 kakaós, 1 vérnarancs aromával kikevert lapot sütünk. A lapokat külön-külön sütjük meg (kis zománcos tepsiben). A tepsit alaposan ki kell zsírozni, mert különben leragad a tészta. A tészta nem önthetõ, elkenni is nehéz.

krém: A 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverjük, 3 evõkanál lisztet 3 dl tejben sûrûre fõzünk, s ha kihûlt, a vajhoz keverjük. Ezzel kenjük meg elõször a barna, majd a rózsaszín lapot. (alulról felfelé: barna-rózsaszín-sárga)

máz: 10 dkg étcsokoládéból 5 dkg vajból olvasztunk csokimázat. A tésztát miután kihûlt, hideg helyen tartjuk másnapig, és csak annyit szeletelünk, amennyi az étkezésnél elfogy. Hûtõben napokig eltartható. Nagyon kiadós.

 

Mari szelet

Hozzávalók: 2 egész tojás, 30 dkg margarin ( 5 dkg a tésztához, 20 dkg a fõzött krémhez, 5 dkg a csokimázhoz), 50 dkg cukor (30 dkg a tésztához, 20 dkg a fõzött krémhez), 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 evõkanál méz, 50 dkg liszt (és 4 evõkanál liszt a fõzött krémhez), 1/2 l tej (és egy kevés tej a tésztához), 3 dkg kakaó, 1 tábla ét tortabevonó
A 2 egész tojást, az 5 dkg margarint, a 30 dkg cukrot, 1 késhegynyi szódabikarbónát, 1 evõkanál mézet, és az 50 dkg lisztet kevés tejjel összegyúrjuk, majd a tésztát három részre osztjuk és 3 lapot sütünk.
1/2 l tejbõl, 20 dkg cukorból, és a 4 evõkanál lisztbõl csomómentes, sûrû krémet fõzünk (kis lángon, de legjobb vízgõzben), s ha kihûlt, belekeverünk 20 dkg margarint. Osszuk két részre a krémet. Az egyik részébe 1 csomag vaníliás cukrot, a másik részébe 3 dkg kakaót tegyünk. A kakaós krémmel az alsót, a másikkal a középsõ lapot kenjük meg. A sütemény tetejére 1 tábla ét tortabevonóból és 5 dkg margarinból készült csokimázt öntünk.

Amire ügyelni kell: a tészta összedolgozásánál kevés tejet használjunk, mert a mézes tészta könnyen ragacsossá válhat. A lapok nyújtásakor lisztezett deszkán dolgozzunk és sûrûn forgassuk a tésztát, hogy elkerüljük annak letapadását (nagyon csúnya látvány!). A tepsi kb. 30x40 cm-es legyen, a lapok sütésére a tepsi hátoldalát (!) használjuk. A tepsi hátoldalát jól zsírozzuk és lisztezzük, így könnyen eltávolítható a tészta. Vigyázat! Csak hideg fõzött krémbe tegyük a margarint, különben a töltelék folyóssá válik! A tészta sütési ideje laponként kb. 15 perc. A kisütött lapnak nem kell keménynek lennie, az a lényeg, hogy a tûpróbánál ne ragadjon a hústûre a tészta. Mivel a mézes tésztának kell egy kis idõ, míg bepuhul, a sütemény másnap a legfinomabb. A fõzött krém miatt inkább hideg helyiségben vagy hûtve tároljuk. Jó étvágyat!


 

Töltött leveles tészta

Rég nem látott ismerõsöd telefonál és közli, egy óra múlva tiszteletét teszi nálad. Itt az ideje, hogy a fejvesztett rohangáláson kívül valami mást is csinálj. Például egy ízletes és egyszerû töltött levelest...

Mielõtt a süti elkészítésének menetérõl írnék, néhány szóban érdemes megemlékezni annak alapanyagáról, a leveles tésztáról. Nevét onnan kapta, hogy a többszöri hajtogatás és nyújtás után a tészta réteges, leveles lesz (vagy nem). Három okom van, amiért senkit nem buzdítok arra, hogy sk. próbálkozzon az elkészítésével: a hajtogatás-nyújtás idõigényes és a kísérlet eredményessége enyhén szólva is kétséges. Ennél fontosabb azonban, hogy e tészta gyorsfagyasztott leveles tészta fedõnéven majd minden élelmiszerüzletben kapható, általában 500 g-os kiszerelésben, és alig kerül többe, mintha külön-külön megvennénk a hozzávalókat: 250-280 Ft között mozog fajtától függõen. (Hipermarketekben eddig négy változatával találkoztam, tesztelésük során mind megfelelõnek bizonyult.) Érdemes több adagot vásárolni egyszerre, mert a mélyhûtõben tárolva hónapokig felhasználható szükségállapot esetén.
Bár a tészta dobozán megtalálható a felhasználási javaslat, a siker érdekében néhány személyes tapasztalattal egészítem ki: a tésztát szobahõmérsékleten kell olvasztani, de nem szabad megvárni, míg teljesen kiolvad: 500 g-os tésztánál kb. egy órát kell várni. Ha nem így teszünk, a tészta ragacsossá, használhatatlanná válik. Tehát, ne üljünk le filmet nézni! A tésztát lisztezett(!) nyújtódeszkán olyan vastagságúra nyújtsuk (ne hajtogassuk!), hogy a töltelék ne szakíthassa át (már ha tölteni akarjuk). Egyes boltokban kapható egy speciális eszköz, mely a képen látható párnácskák esztétikus elkészítésében nagy segítség lehet, ám ha ilyenünk nincs, megteszi egy nagyobb pogácsaszaggató vagy egy kisebb befõttesüveg teteje is, hogy kör alakot szúrjunk ki a tésztából. A tölteléket a kis körök közepére halmozzuk, a tészta széleit összefogjuk és egy villa segítségével összenyomjuk. A töltelék minden esetben kemény gyümölcsíz legyen – minden más átszivárog a tésztán – vagy mogyorókrém (a család erre esküszik). A tepsit nem kell kikenni, a párnácskákat egy tojás sárgájával célszerû „fényezni”. Forró sütõbe helyezve rövid ideig kell sütni, amíg aranysárga nem lesz.
Fél kg tésztából kb. 60 darab, a képen is látható párnácska készül. Pontos számításokat nem tudtam végezni, mert a tepsibõl kivéve számuk erõsen megfogyatkozott.


 Zserbószelet

Hozzávalók: 25 dkg zsír vagy margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 2 dkg élesztõ, 2 dl tej, 2 evõkanál cukor

Elkészítése: A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, és az élesztõt megfuttatjuk benne. A margarint, a lisztet, a 3 tojás sárgáját, a késhegynyi szódabikarbónát hozzáadjuk az élesztõs tejhez, a tésztát összeállítjuk. (A tojások nagyságától függõen a hozzáadott liszt aránya is megváltozhat! A tészta kidolgozása után egy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk.) A masszát három részre osztjuk és három lapot nyújtunk belõle. Az elsõ lapot zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és rárakjuk a tölteléket.

Töltelék: 1 kis üveg sárgabaracklekvár, kb. 20 dkg darált dió (20 dkg porcukorral összekeverve)
Az elsõ lapot megkenjük a sárgabaracklekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá. Végül ráhelyezzük a harmadik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Középmeleg sütõben kb. fél órán sütjük, közben villát beleszúrva megnézhetjük, hogy átsült-e. Miután kihûlt a tészta, bevonjuk csokoládémázzal.

Máz: 4 evõkanál víz, 5 evõkanál cukor, 1 evõkanál kakaó, 10 dkg vaj (A csokoládémázat gõz felett dolgozzuk ki!) A máz helyett használhatunk 1 tábla Katica ét tortabevonót.

Kiadós, nagyon ízletes sütemény. Egy adag (kb. 40 szelet) ára: 560 Ft

 

Pizza (alaptészta)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-2,5 dkg élesztõ, 3 evõkanál olaj, másfél dl tej, annyi só, hogy a nyers tésztát megkóstolva érezhetõ legyen az íze.
Elkészítése: a tejet meglangyosítjuk, és a szétmorzsolt élesztõt felfuttatjuk benne. Ezután a felfuttatott élesztõt hozzáadjuk a levegõsre átszitált liszthez, majd az olajjal, sóval alaposan összegyúrjuk. A tésztát liszttel megszórva, ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük kb. 20 percig, majd lisztezett deszkán tetszõleges alakúra vágjuk.

A feltétet a kinyújtott, formára vágott tésztadarabokra helyezzük, és az összeállított pizzát alacsony lángon, vigyázva, hogy ki ne száradjon, készre sütjük.

Kókuszos szelet (Kókuszos kocka)

Hozzávalók: 25 dkg, liszt, 15 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 3 dkg margarin, 2 evõkanál akácméz, 1 dl tej, 1 késhegynyi szódabikarbóna Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy sima, ragacsos állagú tésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett, közepes nagyságú tepsibe egyengetjük. (Ehhez szükségünk lehet egy vastagabb pengéjû, vízbe mártott késre!) Elõször közepes, majd alacsonyabb fokozaton tûpróbáig sütjük, és melegen „kockákra” vágjuk. A kis kockákat krémbe mártogatjuk. Krém: 20 dkg cukrot, 20 dkg margarint, 3 dkg kakaót, 5 evõkanál tejet sûrûre fõzünk és a tûzrõl levéve 5 kávéskanál rumot keverünk bele. Végül a krémben megforgatott kockákat kókuszreszelékben meghempergetjük. Javaslatok: Krém helyett a kockákat gõz felett felolvasztott csokoládémázban is megforgathatjuk.
Csokoládémáz: 1 tábla ét tortabevonó és 5 dkg margarin keveréke (1 adaghoz 2 tábla tortabevonó szükséges) Ha a száraz kókuszreszeléket felhasználás elõtt egy kevés, langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, akkor puhább és ízletesebb lesz. (1 adaghoz kb. 20 dkg kókuszreszelék szükséges)
Egy adag (kb. 35-40 kocka) ára: 420 Ft

Kati szelet

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír (v. margarin), 5 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 cs. sütõpor, tej (annyi, hogy nyújtható legyen)

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy nyújtható legyen, és 3 lapot sütünk.
Töltelék: Egy lapot összetörünk, és annyi vaníliás-cukros tejjel forraljuk, hogy krémszerû legyen. Ezt a masszát összekeverjük 10 dkg vajjal, 20 dkg cukorral, 3 evõkanál baracklekvárral, 3 kávéskanál kakaóval, 1 dl rummal (v. rumaromával), és ezt a tölteléket a két lap közé tesszük.
Máz: 3 tojásfehérje jó kemény habbá verése 20 dkg porcukor apránkénti hozzáadásával (kb. 15-20 percig). Rákenjük a tésztára, és száraz, meleg helyen tartjuk, hogy rászáradjon a máz. Egy napig puhulnia kell a tésztának.

Kókusztekercs

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 1 kg liszt, 2 dkg élesztõ, 4 tojás sárgája, 1 pohár tejföl

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, és 3 részre nyújtjuk. A töltelék: 4 tojás 40 dkg porcukorral keményre vert habja. (Addig verjük, amíg jó esése nem lesz.) 1 csomag kókuszreszeléket teszünk bele. Megkenjük a lapot, összesodorjuk, és ujjnyi vastagra vágva, tepsibe rakva sütjük.

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal